L'Empordà, tant l'Alt com el Baix, així com les comarques veïnes de la Catalunya Nord, té autèntiques meravelles romàniques, com el que ens té reservat el municipi de Foixà (Baix Empordà), prop de la llera del Ter, on hi ha unes "misterioses" restes medievals, Sidillà. Es tracta de les restes d'una església i del poblat que l'envoltava. El poblat va ser abandonat a les primeries del segle XIV, i els delmes que cobrava aquella parròquia van passar a ser cobrats per la veïna parròquia de Sant Llorenç de les Arenes. El seu nom original és Sant Romà de Sidillà, però la gent també el coneix com Sant Romà de les Arenes. La gent de la contrada també l'anomena Sant Romanç, i així surt en els mapes, o Sansromanç, com surt a la web de l'Ajuntament de Foixà.
L'església es considera d'estil preromànic, ja que la seva part més antiga correspon al segle IX, encara que algun historiador va més enllà i data la primera empenta constructiva al segle VIII. La construcció mostra parets fetes amb opus spicatum, estil que també trobem a l'església coetània de Sant Quirze de Colera, i que, com s'hi ha fixat Alexandre Deulofeu, és una marca cronològica; trobem aquesta "marca" a d'altres monuments, com el monestir benedictí de Sant Benet de Banyoles, dels primers de Catalunya.
Uns 100m al nord hi ha part d'una construcció alt-medieval que pel que sembla devia haver estat una capella dedicada a Sant Sebastià. Aquesta construcció és de planta rectangular i a la seva paret de tramuntana conserva una llarga filada d'aparell d'espiga. Realment és una construcció molt curiosa!
Gran cap de setmana de caiac+marxa nòrdica, gran cap de setmana d'esport, natura, salut, territori, arquitectura, història, biodiversitat, diversió, emocions, rialles, conviure, compartir, companyonia... què més podem desitjar?
Foto: església de Sant Romà de Sidillà
Foto: paret nord capella de Sant Sebastià
Fotos: grup dissabte 24 de maig
Fotos: grup diumenge 25 de maig