Despedim l'octubre amb un triple bateig. Girona, Anglès i Riudellots de la Selva han estat els municipis protagonistes de la marxa nòrdica aquest cap de setmana! Felicitats als nous batejats i sobretot, que no pari la marxa!
Pàgines
- EL DIA A DIA
- QUÈ ÉS LA MARXA NÒRDICA?
- QUI SOM?
- QUÈ FEM?
- CURSOS INICIACIÓ I PERFECCIONAMENT
- FORMACIÓ
- MN ENTRE SETMANA
- MN VALL DE SANT DANIEL
- MN AIGUAVIVA
- DESCOBRIM TERRITORI
- MN I MUNTANYA
- FES-TE SOCI/A
- ACTIVITATS SOLIDÀRIES
- VIATGES TARDOR I HIVERN
- VIATGES PRIMAVERA
- VIATGES ESTIU
- ESCALFAMENT I ESTIRAMENTS
- AGENDA NOVEMBRE
- BOTIGA
- MARXA NORDICA, MANUAL PRACTIC
- SOM PADRINS
- POLÍTICA DE QUALITAT, ISO 9001 i ODS
26 d’octubre del 2014
24 d’octubre del 2014
Fires de Sant Narcís
Avui donem la benvinguda a Les Fires de Sant Narcís i us preguntem: coneixeu la llegenda de les Mosques de Sant Narcís? BONA LECTURA I MOLT BONES FIRES amics!
A vegades, i només a vegades, hi ha animalons que arriben a forjar-se una llegenda. A vegades, i només a vegades, ens trobem amb misteris com el que tenim al davant.
L'any 1285 els homes del rei de França arribaven a la ciutat per atacar-la. Els gironins tancaren les portes de les muralles i es van defensar dels francesos des de les muralles de la ciutat.
Les tropes franceses no van poder conquerir Girona de cap de les maneres i, enfurismats com estaven, van ocupar els barris que quedaven fora de la muralla. L'església de Sant Feliu, que en aquells moments quedava fora de la muralla, va ser ocupada com a caserna militar.
Aprofitant que el sepulcre de Sant Narcís estava dins d'aquesta església i per tal de desanimar i baixar la moral dels gironins, obriren el sepulcre de Sant Narcís i escamparen les restes del Sant pels carrers. Un fuster de la ciutat que ho va veure va recollir les restes del Sant i les va posar en unca caixa que li va fer de sepulcre.
Aquell mateix dia el fuster va veure que del sepulcre de Sant Narcís en començaven a sortir unes mosques de la mida d'una gla. Tenien el cos d'un color verd blavós i el cap amb forma de fibló. El gran núvol de mosques va caure directament enmig del campament dels soldats francesos que es varen veure atacats per un exèrcit de mosques enfurismades que els pessigaven i punxaven amb el seu cap de fibló. Els cavalls renillaven i els soldats ploraven i cridaven de por. Els francesos varen haver de fer-se enrere i tornaren cap a França. Havien perdut el setge de la ciutat de Girona.
Sant Narcís havia enviat el seu exèrcit a defensar la ciutat i havia guanyat. Milers de soldats francesos van perdre la vida de tornada cap a França però no es varen rendir mai i de tan en tan tornaven per assetjar la ciutat.
Els gironins cada vegada que se sentien atacats portaven el sepulcre de Sant Narcís a les muralles per defensar la ciutat amb el seu exèrcit de mosques.
És per aquesta raó que les mosques i Sant Narcís, són molt estimats a Girona, doncs durant molt de temps varen ajudar als gironins a defensar la seva ciutat.
Per veure el programa de Fires, clica AQUÍ
22 d’octubre del 2014
19 d’octubre del 2014
La Carbonera de Forallac
L'obtenció tradicional del carbó al massís de les Gavarres va ser una activitat molt important fins als anys 50, quan aquesta font d'energia va ser substituida per d'altres més modernes i eficients, com el carbó mineral, l'electricitat i els derivats del petroli.
Fins aleshores, però, el fum dels carboners formava part del paisatge quotidià de la muntanya durant les campanyes de producció, que acostumaven a fer-se de setembre a març.
El carboneig era un procés laboriós, complex i molt dur, que s'anava transmeten de generació en generació.
Avui, a més de fer esport, natura i salut, hem descobrent l'ofici dels carboners i un trosset més de casa nostra i de la nostra història.
Fins aleshores, però, el fum dels carboners formava part del paisatge quotidià de la muntanya durant les campanyes de producció, que acostumaven a fer-se de setembre a març.
El carboneig era un procés laboriós, complex i molt dur, que s'anava transmeten de generació en generació.
Avui, a més de fer esport, natura i salut, hem descobrent l'ofici dels carboners i un trosset més de casa nostra i de la nostra història.
17 d’octubre del 2014
La marxa nòrdica a TV3
Aquest dijous la marxa nòrdica va estar present al programa Els Matins de TV3, com a eina de prevenció, tractament i curació de malaties dins de l'àmbit de la fisioteràpia.
Prem AQUÍ i veuràs el vídeo del programa
15 d’octubre del 2014
Propers cursos d'iniciació
Caminar amb bastons és quelcom que hem fet tota la vida, i posiblement fou la primera activitat física que vam fer com homínids bípedes, ajudant-nos d'ells per mantenir l'equilibri.
Si ens saltem uns quants mil.lenis d'història i d'evolució, arribarem a la fi del segle XX, anys 30, a Finlàndia, on els esquiadors de fons comencen a utilitzar el caminar amb bastons durant els seus entrenaments d'estiu amb la idea de simular l'acció de lliscar mentre caminaven. Per desgràcia, els bastons convencionals no podien suportar els cops i les vibracions i causaven grans tensions a les articulacions durant les sessions d'entrenament intensiu.
A finals del 1994, el finlandès Marko Kantaneva fa els seus primers estudis, publicats de la mà d'Exel (empresa fabricant de bastons d'esquí) i al 1997 llança el nom de Nordic Walking o "Sauvakävely" en finlès, amb uns bastons específics per a la pràctica d'aquesta activitat física. Aquest nou concepte de moviment té una ràpida difusió, i l'any 2000 ja hi havia més "caminants nòrdics" que corredors a Finlàndia.
Més de 50 estudis desenvolupats per investigadors científics, a nivell internacional, demostren els múltiples efectes beneficiosos de la Marxa Nòrdica per a la salut, sent una activitat apta per a qualsevol persona, independentment de l'edat i la condició física.
L'ús correcte dels bastons li dóna un gran impuls al moviment i la velocitat de la marxa augmenta fàcilment, sent una activitat física de gran eficàcia i molt complerta, en la qual aplicant la tècnica correcta treballem el 90% de la musculatura del nsotre cos, és a dir, més de 600 músculs de forma simultània.
Si vols saber més coses sobre la marxa nòrdica, aprendre la seva tècnica i l'ús correcte dels bastons... aquest octubre t'oferim tres cursos. Escull el dia que millor t'escaigui i inscriu-te a: nordicwalking.girona@gmail.com
13 d’octubre del 2014
Girona, un actiu natural per descobrir.
Girona és una ciutat privilegiada pel que fa al patrimoni natural. Hi trobareu rius que penetren dins la trama urbana, boscos mediterranis i de ribera, massissos muntanyosos com les Gavarres, la vall de Sant Daniel, camps, hortes i conreus, i, en general, un paisatge que ha sabut entrelligar el creixement urbà amb la preservació de l'entorn natural. A poques passes del centre de la ciutat podreu gaudir de tot això i molt més. Descobreix Girona de la mà Nordic Walking Girona, molt més que caminar!
11 d’octubre del 2014
DiFT 2014
Gran matí de marxa nòrdica i salut amb els nostres amics i companys de Fisioteràpia! Felicitats a l'organització i moltes gràcies a tots els que ens heu acompanyat en un matí tan esplèdind!!!
8 d’octubre del 2014
Tot apunt per cel.lebrar el Dia de la Fisioteràpia
Amb l'objectiu de repetir l'èxit dels anys 2012 i 2013, torna la cita amb el DiFT, el Dia de la Fisio Teràpia, que tindrà lloc aquest dissabte 11 d'octubre a la plaça de la Constitució de la ciutat de Girona.
Des de les 10h i fins a les 14h podrem gaudir dels espectacles per a tota la família i de les activitats que el Col.legi organitzarà.
En aquest sentit, els comissions col.legials realitzaran una sèrie de tallers pràctics orientats al ciutadà, que són els que segueixen:
De 10:30h a 11:15h
"Reentrenament a l'eforç en bicicleta per al pacient amb patologia respiratòria", a càrrec de la Comissió de Fisioteràpia Respiratòria.
De 10:30 a 13:130h
"Circuït amb cadires de rodes per a nens", a càrrec de la Comissió de Pediatria.
De 11:15h a 12h
"Iniciació a la marxa nòrdica", a càrrec de la Comissió d'Onco-hematologia i Cures Pal.liatives, amb la col.laboració de Nordic Walking Girona.
De 12:10h a 12:30h
"Estiraments", a càrrec de la Comissió de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica.
De 12:30h a 13h
"Taller de tai-txí" a càrrec de la Comissió d'Acupuntura.
De 13h a 13:30h
"Exercici físic global per prevenir complicacions en els tractaments oncològics de càncer de mama", a càrrec de la Comissió d'Onco-hematologia i Cures Pal.liatives.
Repetirem, un any més, el fe d'emmarcar la nostra festa dins d'un projecte benèfic i solidari amb aquells que més ho necessiten. Per aquest motiu, durant el DiFT, hi haurà una activitat lúdica en la qual caldrà fer un donatiu d'1€ d'estinat íntegrament a La Marató 2014 de TV3.
6 d’octubre del 2014
4 d’octubre del 2014
Descobrint La Vall de Sant Daniel
Amb un solet esplèndid, avui hem donat el tret de sortida a la segona temporada de marxa nòrdica per la Vall de Sant Daniel. Seran 9 sortides (en dissabte i diumenge) que ens permetran descobrir la vall, a nivell paisatgístic, històric i cultural.
Avui hem caminat tot seguint l'anella verda, passant per la plaça de la Sardana, el puig de Can Garcia i La Font del Ferro, una de les fonts més emblemàtiques i concorregudes de la vall.
2 d’octubre del 2014
L'Esport Català amb la Marxa Nòrdica
Aquest mes d'octubre, Nordic Walking Girona està present a la revista Catalunya Aventura, oferint un reportatge sobre la marxa nòrdica, amb fotografies de casa nostra.
Parlem també dels orígens del nordic walking, dels seus beneficis, on es pot practicar, què cal tenir en compte per iniciar-se, etc.
Aquí us deixem el link a la revista Catalunya Aventura, Octubre 2014 i l'article publicat.
Una mica d’història
Caminar amb bastons és quelcom que hem fet tota la vida, i posiblement fou la primera activitat física que vam fer com homínids bípedes, ajudant-nos d’ells per mantenir l'equilibri.
Si ens saltem uns quants mil.lenis d'història i d’evolució, arribarem a la fi del segle XX, anys 30, a Finlàndia, on els esquiadors de fons comencen a utilitzar el caminar amb bastons durant els seus entrenaments d’estiu amb la idea de simular l’acció de lliscar mentre caminaven.
Per desgràcia, els bastons convencionals no podien suportar els cops i les vibracions i causaven grans tensions a les articulacions durant les sessions d’entrenament intensiu.
A finals del 1994, el finlandès Marko Kantaneva fa els seus primers estudis, publicats de la mà d’Exel (empresa fabricant de bastons de esquí) i al 1997 llança el nom de Nordic Walking o “Sauvakävely” en finès, amb uns bastons específics per a la pràctica d’aquesta activitat física.
Aquest nou concepte de moviment té una ràpida difusió, i l’any 2000 ja hi havia més “caminants nòrdics” que corredors a Finlàndia.
Amb bastons o sense?
Més de 50 estudis desenvolupats per investigadors científics, a nivell internacional, demostren els múltiples efectes beneficiosos de la Marxa Nòrdica per a la salut, sent una activitat apta per a qualsevol persona, independentment de l’edat i la condició física.
L’ús correcte dels bastons li dóna un gran impuls al moviment i la velocitat de la marxa augmenta fàcilment, sent una activitat física de gran eficàcia i molt complerta, en la qual aplicant la tècnica correcta treballem el 90% de la musculatura del nostre cos, és a dir, més de 600 músculs de forma simultània.
Beneficis per la nostra salut
1. El consum d'energia augmenta fins a un 45% més, comparat amb la caminada tradicional.
2. El consum de calories incrementa substancialment amb una mitjana del 20% podent arribar al 40% en relació a la marxa normal, situant-se per sobre de les 410 calories/hora.
4. Tonifica i enforteix els músculs de quasi tot el cos. A diferència de la marxa convencional o el "running", hi ha un treball més actiu d'abdominals, braços, esquena, pectoral i coll, incidint en el 90% de la musculatura del nostre cos.
5. Augmenta la freqüència cardíaca de 10-15 batecs per minut, respecte a la caminada tradicional, a la mateixa velocitat.
6. És un bon exercici cardiovascular, incrementant el consum d'oxígen fins a un 60% amb un increment mínim del 20%, millorant la resistència aeròbica.
7. Redueix les tensions musculars i el dolor en la zona cervical.
8. Millora el metabolisme dels discos intervertebrals de la columna.
9. Millora la flexibilitat i la mobilitat de les articulacions.
10. Millora la coordinació.
11. Millora la postura.
12. Genera un sensació de benestar.
13. Practicada en grup, ajuda a trencar l’aïllament de les persones.
14. Enforteix el sistema immunitari, ajudant en la prevenció de malalties.
15. Ajuda en la prevenció de malalties del cor.
16. Ajuda a controlar la pressió arterial, el colesterol i els triglicèrids
17. Disminueix la pressió sobre les articulacios, reduïnt substancialment la pressió sobre els turmells, genolls i cadera.
18. Contribueix a la prevenció de l'osteoporosis.
19. En persones afectades de càncer de mama, millora el drenatge limfàtic.
On podem practicar-la?
A diferència d'altres activitats, la Marxa Nòrdica es practica a l'exterior, no cal un recinte condicionat per fer-la. Amb uns bastons dissenyats per a aquesta activitat, roba còmoda i un calçat adequat, ja tenim tot el material per a la seva pràctica. L'activitat de Marxa Nòrdica es pot desenvolupar en qualsevol espai on es pugui caminar: via pública, parcs, jardins de la ciutat, pistes forestals, camins rurals, senders, platja, neu, etc.
On em puc iniciar?
A Catalunya hi ha diferents escoles, clubs, associacions i instructors de marxa nòrdica. Quan escullis el teu, el més important és assegurar-te que sigui un instructor titulat, registrat i que disposi de les assegurances corresponents.
Tens ganes de marxa?
Si tens ganes de marxa, vols fer esport, gaudir de la natura, fer salut i descobrir el territori…. Vine a Girona!
Des de Nordic Walking Girona, et convidem a iniciar-te amb nosaltres i a participar en les nostres sortides i activitats per tal de que facis de la marxa nòrdica, un estil de vida saludable.
Cada mes organitzem cursos d’iniciació, sortides per la Vall de Sant Daniel, -un dels idrets més màgics de la nostra ciutat-, rutes per conèixer i descobrir el territori gironí, programes específics per millorar la nostra salut a més d’activitats solidaries i un llarg etcètera.
Vols saber més coses sobre la marxa nòrdica o de nosaltres?
Contacta’ns i t’assessorarem i informarem sense compromís.
Mail: nordicwalking.girona@gmail.com
Tel: (+34) 687 405 627
Subscriure's a:
Missatges (Atom)