L'objectiu principal de l'escalfament és incrementar la temperatura corporal per aconseguir una millor movilitat i flexibilitat de la musculatura i les articulacions.
Sovint, es descuida, començant l'entrenament o la pràctica d'activitat física sense escalfar i lo que és pitjor encara, acabem l'activitat obviant la fase de refredament i la realització d'estiraments adequats.
Al descuidar aquests exercicis el nostre organisme es revela en forma de sobrecàrrega, contractures i lesions en general.
Per què estirar?
- Redueix la tensió muscular i fa sentir el cos més relaxat.
- Incrementa l'extensió i amplitud dels moviments.
- Prevé posibles lesions.
- Realitzant estiraments de forma correcta, els músculs recuperen la seva posició inicial, es descarreguen, es facilita la circulació sanguínia i en conseqüència hi ha una millor recuperació.
Com estirar?
- L'estirament ha de suau i progressiu.
- Cal notar tibantor però sense arribar mai a tenir la sensació de dolor.
- Cada exercici ha de tenir una durada entre 15 i 25 segons aproximadament.
- Mai feu estiraments amb rebot i estrebades brusques.
- Caminar o córrer molts quilòmetres i no fer estiraments provoca un important desequilibri muscular que a mig plaç pot suposar una lesió.
Estirar abans, durant o després?
- Estirar abans de l'activitat física: tot i que no és el moment més recomanat ja que el múscul està fred es podria fer a mode d'escalfament per afavorir l'activació d'algun múscul una mica "agarrotat".
- Estirar durant l'activitat física: es pot fer després d'un escalfament com a part de l'activació muscular i de manera dinàmica (més curts de lo habitual).
- Estirar després de l'activitat física: és el moment ideal per estirar ja que és quan la musculatura està més contreta i hem de buscar la seva elongació perquè recuperi la seva flexibilitat inicial i accelerar així la recuperació. Cal estirar just després d'acabar l'entrenament o pràctica esportiva. Si esperem i perdem temperatura, l'estirament no serà tan bo i per tant serà menys eficaç.
Font: www.mprun.es